Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Η κα Κατσέλη παρουσιάσε τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ο παραγωγικός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η απασχόληση και η περιφερειακή σύγκλιση. Απώτερος στόχος η Πράσινη Ανάπτυξη.

Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει νέα κριτήρια αξιολόγησης με τα οποία στηρίζονται επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην:

  1. Ανταγωνιστικότητα, ποιότητα και εξωστρέφεια
  2. Πράσινη επιχειρηματικότητα
  3. Αναδιάρθρωση, απασχόληση και ισόρροπη ανάπτυξη

Ο νέος Νόμος θα προβλέπει 4 ζώνες κινήτρων (Α,Β,Γ και Δ) με ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα.

Επίσης, προβλέπεται η κατανομή του 15% των ετήσιων διαθέσιμων πόρων στους λιγότερο ανεπτυγμένους Νομούς της χώρας.

Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που προβλέπονται από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι:

  • η επιχορήγηση κεφαλαίου
  • οι φορολογικές απαλλαγές
  • η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας έως 10 έτη
  • η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

Για τις ΜΜΕ ισχύουν όλες οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.

Προβλέπεται η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων ανά 6μηνο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης και με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις.

Προκρίνεται η συγκριτική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Ο κάθε επενδυτής θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία αξιολόγησης του φακέλου του μέσω του διαδικτύου, στο οποίο προβλέπεται να αναρτώνται τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Προβλέπεται επίσης διαδικασία παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων μετά την ολοκλήρωσή τους, ώστε να αποτιμάται το αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου